Armin T. Wegner

Armin Theophil Wegner
Intellektuell, filosofie doktor i juridik, fotograf
Författare, poet, civilrättsaktivist och
ögonvittne till Armeniska folkmordet

 

Armin T. Wegner föddes den 16 oktober 1886 I staden Elberfeld/Rhineland (Wuppertal) i Tyskland. Vid första världskriget utbrott anmälde han sig som frivillig sjukskötare i Polen under vintern 1914-1915 och dekorerades med Järnkorset för att under beskjutning ha hjälpt sårade. Under april 1915, efter alliansen mellan Tyskland och Turkiet, skickades han till Mellanöstern som medlem i den tyska sjukvårdsenheten. Han använde sin ledighet för att undersöka rykten om armeniska massakrer som hade nått honom från olika källor. Efter att brutit mot order som var avsedda att kväva nyheter om massakrerna, samlade han in information om folkmordet - samlade noter, anteckningar, dokument, brev och tog hundratals fotografier i armeniska deportationsläger - synliga bevis för det första systematiska folkmordet under 1900-talet. På det turkiska befälets begäran arresterades Wegner till slut av tyskarna och hemkallades till Tyskland under december samma år. Gömt i sitt bälte hade han sina fotografiska emulsioner med bilder av det Armeniska folkmordet.

I ett öppet brev, som skickades till den amerikanska presidenten Woodrow Wilson vid fredskonferensen 1919, protesterade Wegner mot övergreppen som den turkiska armén hade begått mot armeniska folket och bad om skapandet av en självständig armenisk stat. Armeniska folkets tragedi, som han hade varit ögonvittne till i osmanska Turkiet, hemsökte honom under resten av hans liv. Under 1920-talet nådde Wegner kulmen av sitt författarskap. Han blev en kändis med sin ryska bok, Fem fingrar över dig, vilken förutspådde stalinismens ankomst.

Wegner var även en av de första rösterna som protesterade mot Hitlers behandling av judarna i Tyskland. Han var den ende författaren i Nazityskland som någonsin öppet protesterade mot judeförföljelserna. År 1933 arresterades han av Gestapo, några veckor efter att i ett öppet till Hitler ha protesterat den statsorganiserade bojkotten av Tysklands judar. Han kom att visats i sju olika nazistiska koncentrationsläger och fängelser innan han kunde rymma till Italien.

År 1956 belönades Wegner med Högsta ordern av den federala regeringen i Tyskland. Staden Wuppertal, hans födelsestad, dekorerade honom med det prestigefyllda Eduard von der Heydt-priset år 1962.

Armin T. Wegner ägnades en stor del av sitt liv åt kampen för armeniska och judiska rättigheter. År 1967 belönades av med titeln "Rättfärdig bland nationer" av Yad Vashem i Israel och år 1968 mottog han en inbjudan till Armenien från Armeniernas Katolikos och belönades med Ordern av S:t Grigor Upplysaren. Man även uppkallade en gata i Jerevan efter honom.

Han dog vi 92 års ålder den 17 maj 1978. År1996 tog man en del av hans aska till Armenien där han mottog en posthumus statsbegravning vid den evigt brinnande lågan i Armeniska Folkmordsmonumentet.

År 2003 grundades Armin T. Wegner-priset som ges av Arpa Foundation for Film, Music and Art i Hollywood, ett humanitärt pris som ges till filmer som bidrar till kampen för social medvetenhet och mänskliga rättigheter, en kamp som Armin T. Wegner ägnade sitt liv åt.

År 2008 introducerade Armin T. Wegner Gesellschaft i Wuppertal, Tyskland ett litterärt tävligspris i Wegners namn.

Källa: http://www.armin-t-wegner.us/ATW/Biography.html